Lisbeth Salander & William Wisting


Pe 9 noiembrie a avut loc premiera filmului Prizonieră în pînza de păianjen, producție americană după romanul lui David Lagercrantz, a patra carte din seria Millennium, care continuă trilogia inițială scrisă de Stieg Larsson.

În rolul lui Lisbeth Salander o putem vedea pe Claire Foy (cunoscută din serialele The Crown și Wolf Hall), iar în rolul  ziaristului Mikael Blomkvist pe Sverrir Gudnason (pe care tocmai l-am văzut întruchipîndu-l pe Björn Borg în filmul Borg vs McEnroe).

Editura Trei e promptă în a scoate o ediție tie-in a cărții. Să mai amintesc că au apărut în limba română și cel de al 5-lea roman, scris de asemenea de Lagercrantz…?

Cîrcotașii zic că această Lisbeth Salander nu prea… Dar mai bine să vedem filmul și dup-aia să vorbim.

*

În Norvegia, la Larvik, se lucrează la un serial după două dintre romanele lui Jørn Lier Horst: Jakthundene (Cîinii de vînătoare, Editura Trei, 2018, traducere de Ivona Berceanu – care i-a adus premiile Cheia de sticlă în 2013, acordat de Asociația Scriitorilor de Romane Polițiste din Scandinavia, și Martin Beck în 2014, acordat de Academia Suedeză a Scriitorilor de Romane Polițiste) și Hulemannen (tradus în limba engleză The Caveman, cîștigător al Premiului Petrona în 2016, acordat de bloggerii britanici, care au reușit să coopteze în juriu o personalitatea ca Barry Forshaw, pentru cel mai bun roman polițist scandinav tradus în limba engleză).

Pentru rolul lui William Visting a fost ales unul dintre cei mai renumiți actori norvegieni, Sven Nordin (cunsocut și din alte seriale, ca Valkyrien sau Lilyhammer). De menționat că în film apare, în rolul unei agente FBI, Carrie Ann Moss.

În țările nordice, serialul, care va avea 10 episoade, va fi difuzat în primăvara lui 2019.

Din opera lui Jørn Lier Horst la noi au fost publicate două romane: Casa de vacanță (Trei, 2017) și Cîinii de vînătoare( Editura Trei, 2018), ambele traduse din limba norvegiană de Ivona Berceanu.

Lasă un comentariu