Abgeschnitten – Rupți de lume (2018)

AbgeschnittenFilmul este o ecranizare a romanului Abgeschnitten, de Sebastian Fitzek și Michael Tsokos.

Despre Sebastian Fizek aflasem în urmă cu cîțiva ani, cînd făceam liste pentru o colecție de cărți polițiste care nu s-a mai întîmplat. Fitzek, alături de Nelle Neuhaus, Jan Costin Wagner, Simone Buchholz și Petra Hammesfahr (vă amintiți serialul The Sinner? A plecat de la romanul ei, Die Sünderin) sînt printre cei mai cunoscuți autori germani de literatură polițistă. Nici unul n-a fost publicat în românește, din cîte știu.

Abgeschnitten începe cu răpirea unei adolescente, Hannah, fiica lui Paul Herzfeld, medic legist și profesor, implicat profesional în cazuri de crimă. Unul dintre aceste cazuri a început cu răpirea unei fete și s-a încheiat cu moartea acesteia. După cîțiva ani de la procesul care s-a soldat cu condamnarea vinovatului la 3 ani și jumătate pentru răpire și viol  (spre nemulțumirea declarată a tatălui victimei), dispare Hannah, apoi apar niște cadavre care poartă cu ele mesaje despre viitoarele crime și totul este legat de cursa în care se angajează Herzfeld pentru a-și găsi și elibera fiica.

În toată aventura asta, profesorul este ajutat de un tînăr pe care tocmai l-a refuzat ca stagiar și de o fată care s-a refugiat pe insula Helgoland în încercarea de a scăpa de un fost iubit devenit din ce în ce mai agresiv. Dacă rolul junelui stagiar se rezumă la acela de șofer, pentru a-l duce pe profesor pe insulă (sau cît mai aproape de ea) în condițiile unei furtuni care face să nu circule nici trenuri, nici avioane, nici feriboturi, fata de pe insulă va face o autopsie după dictare pentru a găsi indiciul ascuns într-un cadavru pe care tot ea îl descoperise pe plajă.

Acțiunea este foarte alertă, cazul se construiește pas cu pas, victimă cu victimă și indiciu cu indiciu. Atmosfera este sumbră – iarnă, viscol, insulă izolată – ai zice că vedem o ecranizare a unui roman islandez.

Mi-a plăcut, chiar mi-a plăcut. Chiar și acea secvență care a fost o mare, mare reclamă la mașinile Mercedes. 🙂

Sînt curios cum scrie acest Sebastian Fitzek. Poate, cîndva, editurile românești vor publica și scriitori germani de kriminalromane.

 

3 gânduri despre „Abgeschnitten – Rupți de lume (2018)

  1. „Taina liniştitului domn Genardy”, de Petra Hammesfahr, a apărut la Editura Trei, prin 2007, cred. Am citit-o abia anul ăsta, după ce am văzut sezonul 3 din Sinner. E o carte care te pune pe gânduri, atunci când vezi cum pornirile pedofile ale unui monstru îşi dau mâna cu indiferenţa părinţilor victimelor, dar şi cu cea a unor observatori incredibil de pasivi la semnele care îl indicau pe autorul acestor crime abominabile. Un roman cutremurător, care m-a făcut să mă gândesc din nou la reintroducerea pedepsei capitale…

    Apreciat de 1 persoană

  2. A apărut în colecţia „Romane psy” a editurii, nu prea semăna a thriller, coperta era destul de ciudată.
    Ca fapt divers, la Rao au apărut două „poliţiste” germane, seria Clara Vidalis, de Veit Itzold.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s